sâmbătă, 20 august 2011

La gradina dupa prune vinete si coarne

O lacusta mititica de culoarea verde maroniu asezata pe o nuca bolnava parca vroia sa-mi spuna bine ai venit caci in formatie de trei am pornit dis de dimineata la gradina de pe deal dupa prune vinete coapte (sa fac magiun ca sa am pentru clatite) si coarne. Pe ulita satului pietricelele scrasneau sub bocancii mei gri. Iarba necosita de oameni si uda de la bruma nu m-a impiedicat sa-mi strang prune in palarie si sa ma asez la umbra unui nuc si sa le mananc una cate una (samburii i-am strans ca sa ii plantez).


Doua furnici mari si negre stateau la soare pe bidonul meu cu apa care era agatat la umbra  intr-un prun. Dupa ce am mancat multe prune vinete si m-am saturat copios m-am apucat de treaba. Dintr-un alun mi-am facut o prajina cu care am scuturat prunele; pentru a-mi usura munca mi-am asternut un sac  de plastic lung  pe iarba pentru ca fructele sa cada pe el si sa le pot aduna repede. Dupa ce le-am adunat de la vale la deal am urcat coasta pana la gard si mi-am cules din corn o punguta de coarne din care voi prepara un minunat lichior rosu. ;;)

Voi ce pregatiti din prune vinete si coarne?








sâmbătă, 13 august 2011

Terciul de ovaz

Mananci calule ovaz? Acum o saptamana am hotarat sa manac in fiecare dimineata un bol cu fulgi de ovaz si lapte. De mica am avut probleme cu tranzitul intestinal si pana acum nu prea am gasit un bun remediu. Mergeam in fiecare an  la medic cu aceasta problema pe care nu am neglijat-o. Doctorul intr-o reteta mi-a prescris carbune medicinal si am mancat si banuti negri de carbune; dupa un timp am baut ceaiuri laxative si ceai de crusin dar nu au avut absolut nici un efect la mine.

Fulgii de ovaz reprezinta tratamentul ideal impotriva constipatiei! Din prima zi in care am mancat s-a vazut efectul si in fiecare zi am o vizita la buda. :)) Ovazul este bogat in fibre, proteine, magneziu, seleniu, glucide, fosfor si lipide. Laptele l-am cumparat de la vacuta Joiana dupa care l-am fiert. Pe celalalt ochi al aragazului intr-o cratita de inox ( ca sa nu se lipeasca ) timp de 10 minute fierb in apa 4 linguri de ovaz pana cand se face un terci.  Ca sa nu fiti nevoiti sa strecurati si sa separati ovazul de apa ( cum am facut eu prima data ) pune-ti mai putina apa ca sa incorporeze fulgii. Fulgii de ovaz sunt echivalentul oatmeal-ului de la americani. Americanii au consumat mai mult oatmeal la mic dejun in perioada de criza economica ce a inceput in 2008. Am gasit chiar o reteta interesanta insa mult prea sofisticata pentru mine: http://www.oprah.com/food/The-Perfect-Oatmeal

Ati consumat fulgi de ovaz? De unde i-ati cumparat si cum i-ati preparat?

vineri, 12 august 2011

Patlagica ( partea a doua )

Acum 2 luni  ( prin iunie) va aratam cum mi-am plantat rasadul de patlagica. Astazi patlagica mea are un fruct si cateva floricele si asta pentru ca a stat la soare, am udat-o in fiecare seara  ( nu i-am atins frunzulitele ), am sapat-o la o saptamana si i-am adunat buruiana mereu. Ieri am curatat-o de lastarii care au crescut intre tulpina si frunze.


Nu a mai fost nevoie sa-i leg arac caci ea sa dezvoltat frumos in sus. Crezi ca este prea devreme sa ma gandesc la cules? :D

miercuri, 10 august 2011

Zacusca de vinete

Omul harnic muncitor de paine nu duce dor. Ieri de dimineata am fost la piata si am umplut portbagajul masinii unui prieten cu vinete, ardei, rosii, ceapa, 2 l ulei ca sa fac zacusca de vinete.  Dupa reteta unei vecine din 7 vinete de marime mijlocie si mare, 6 ardei grasi si 20 de gogosari am umplut 18 borcane cu zacusca. Am copt legumele si le-am curatit. Vinetele le-am lasat sa se scurga pe un fund de zeama lor amara. Am tocat bine totul. Am prajit 1 kg ceapa in 2 pahare de ulei . Restul legumelor le-am adaugat peste ceapa si le-am acoperit cu bulion.

 
Le-am lasat la foc ( pe aragaz ) pana ce toata apa a scazut si se vede numai uleiul. Amestecul cald l-am pus in borcane mici dupa care le-am inchis ermetic, am infasurat fiecare borcan in ziar si le-am asezat intr-un ceaun la bai - maren (am adaugat apa calda si rece care trebuie sa depaseasca capacul borcanelor). Timp de 75 minute le-am lasat in gradina pe pirostrii sa fiarba. 


Dupa ce au fiert am oprit  focul si am lasat totul asa cum este pana cand borcanele s-au racit. Scoase cu grija din ceaun le-am depozitat in pivnita. Dar fiecare bordei cu al sau obicei de aceea va intreb: 

Care este reteta pe care o faceti voi pentru zacusca de vinete?





miercuri, 3 august 2011

Cum am taiat lemne pentru foc

Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Metrii cubi de lemne au fost basculati in curte acum aproximativ o luna. A urmat etapa de taiere a lemnelor, finalizata cu stivuirea lor la adapost. In magazia bunicului am gasit o pana de fier care m-a ajutat sa despic blana de lemn.  


Saptamana trecuta impreuna cu bunicii am taiat cu drujba si le-am facut butuci iar sambata am ajutat la crapatul lor cu toporul pentru a le face lemne de foc. Toporul mi l-a ascutit bunicul la polizor caci nu mai era folosit de anul trecut. Ca sa nu se incarce cosul de funingine iarna, lemnele trebuie cumparate de vara si lasate la uscat.


Voi cum va pregatiti pentru iarna?