marți, 17 ianuarie 2012

Cartile

Cu mult timp in urma a avea o biblioteca era o dorinta  a multora. Zilele trecute am stat la un ceai de macese cu o prietena si am vorbit despre carti si E-anticariat. Mi-a povestit cat isi dorea sa aibe o biblioteca cu carti cand era copil, sa fi avut macar cartile care ii trebuiau la scoala pentru lectura suplimentara impusa. Parintii pe vremea aceea nu-si permiteau sa-i cumpere cartile, iar draga de ea mergea la un vecin care avea o biblioteca imensa, si mai imprumuta. Uneori vecinul ii spunea ca desi are cartea, nu o poate da, deoarece a costat tare mult si nu ar vrea sa se deterioreze. Insa prietena mea avea grija de carti, le imbraca in hartie alba sau colorata si le proteja bine (ma vad pe mine cand imprumutam carti de la biblioteca din sat, uneori le puneam coperti pentru ca erau tare uzate).


Isi gestiona bine banutii primiti sau castigati si pastra o parte din ei ca sa-si mai cumpere carti. Nu isi cumpara eugenie sau dulciuri si strangea banutii. Vara colecta fructe de padure si le vindea la ocolul silvic. Si uite asa cartile au inceput sa se inghesuie pe rafturi. Acum are asa multe ca le tine si pe podea. Mai tarziu, dupa liceu placandu-i atat de mult cartile, s-a angajat intr-o librarie (de 2 ori pe saptamana si eu intru in libraria de la coltul blocului meu si rasfoiesc cartile ce par mai interesante si as vrea sa le citesc). Acum poate ar fi bine sa isi deschida o librarie, insa ma intreb daca afacerea ar putea merge. Cartile sunt inlocuite din ce in ce mai mult cu fisere pdf pe care le rasfoim pe computer, ori le citim pe e-reader daca avem asa ceva. Voi ce parere aveti? Cartile traditionale vor fi inlocuite de cartile electronice?

9 comentarii:

  1. Eu intentionez sa-mi iau un e-reader, dar nu voi renunta la cartile pe hartie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca as avea bani mi-as lua un reader,insa ma multumesc si cu cartile pe hartie,desi nu am mai citit o carte de vreo 4 luni(ce dor mi-e sa citesc o carte de aventuraaa :( )(decand cititul din placerea a devenit,citit din obligatie cursuri care mai de care mai "dificile" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu, in studentie, imi cumparam cate o carte din fiecare bursa. Probabil din motive economice, da, cartile electronice vor domina, sunt mai ieftine. Insa nu stiu ce vor face cei care simt placere cand intorc asa pagina cu mana, care comunica cumva cu cartea pe care o tin in brate...

    RăspundețiȘtergere
  4. Au aparut atatea carti de buna factura artistica , cartonate,ca e mare pacat azi sa nu citesti si sa-ti faci o biblioteca moderna de invidiat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred. Exista oameni care nu pot citi o carte daca nu simt mirosul hartiei imprimata cu cerneala, care iubesc fosnetul paginii care urmeaza si se simt impliniti stiind-o pe rafturile unei biblioteci.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu as putea renunta la cartile reale, cele care imi sunt atat de fidele...

    Plsu a s au facut studii si s a descoperit faptul ca oamenii care au trecut la e book si alte forme electronice ale cartilor citesc muuult mai putin.
    EU personal cunosc oameni care imi spun ca de cand au biblioteca minune citesc mult mai putin.
    Nu nu renunt la carti.
    Nu nu renunt la biblioteci si librarii:)

    RăspundețiȘtergere
  7. În liceu mi-am cumpărat cele mai multe cărţi, aproape 200. De când am început facultatea am strâns cam 100, dar am de gând să nu mă opresc aici. Şi, bineînţeles, nu aş renunţa niciodată la cărţile tradiţionale. Pe celelalte nu le pot numi cărţi, ci fişiere pdf.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cititul la computer este obositor si nu stiu daca cineva ar putea sa termine o carte de 300 de pagini, sa zicem, privind un monitor. De rasfoit poate. Nu mi-as lua un e-reader pentru ca nu poate inlocui mirosul acela de carte veche sau noua si placerea de a te cuibari intr-un fotoliu ochii pe randurile unei carti. :)

    RăspundețiȘtergere