sâmbătă, 13 august 2011

Terciul de ovaz

Mananci calule ovaz? Acum o saptamana am hotarat sa manac in fiecare dimineata un bol cu fulgi de ovaz si lapte. De mica am avut probleme cu tranzitul intestinal si pana acum nu prea am gasit un bun remediu. Mergeam in fiecare an  la medic cu aceasta problema pe care nu am neglijat-o. Doctorul intr-o reteta mi-a prescris carbune medicinal si am mancat si banuti negri de carbune; dupa un timp am baut ceaiuri laxative si ceai de crusin dar nu au avut absolut nici un efect la mine.

Fulgii de ovaz reprezinta tratamentul ideal impotriva constipatiei! Din prima zi in care am mancat s-a vazut efectul si in fiecare zi am o vizita la buda. :)) Ovazul este bogat in fibre, proteine, magneziu, seleniu, glucide, fosfor si lipide. Laptele l-am cumparat de la vacuta Joiana dupa care l-am fiert. Pe celalalt ochi al aragazului intr-o cratita de inox ( ca sa nu se lipeasca ) timp de 10 minute fierb in apa 4 linguri de ovaz pana cand se face un terci.  Ca sa nu fiti nevoiti sa strecurati si sa separati ovazul de apa ( cum am facut eu prima data ) pune-ti mai putina apa ca sa incorporeze fulgii. Fulgii de ovaz sunt echivalentul oatmeal-ului de la americani. Americanii au consumat mai mult oatmeal la mic dejun in perioada de criza economica ce a inceput in 2008. Am gasit chiar o reteta interesanta insa mult prea sofisticata pentru mine: http://www.oprah.com/food/The-Perfect-Oatmeal

Ati consumat fulgi de ovaz? De unde i-ati cumparat si cum i-ati preparat?

13 comentarii:

  1. Daaaaaa, manancam si eu intr-o vreme in fiecare dimineata ovaz, tot din cauze de tranzit :D Este super bun si sanatos, eu mai adaugam seminte de in macinate si o lingurita de miere. Ca sa nu te complici cu apa, de ce nu ii fierbi direct in lapte? Eu asa fac. Sau aduc laptele pana la fierbere si il torn peste vasul cu fulgi, pe care il acopar 20 minute si taaaadaaaaaa e gata micul dejun.
    Acuma nu mai mananc la fel de des, pentru ca am descoperit semintele de psylium,poate ti s-a recomandat si tie. Se ia o lingurita dimineata si seara intr-un pahar de apa sau suc de fructe proaspat stors. Pe mine m-au ajutat si acestea.

    RăspundețiȘtergere
  2. erata *:in loc de seminte am vrut sa scriu tarate de psylium

    RăspundețiȘtergere
  3. Bai tu esti extraordinara cu postarile tale :) Ma amuzi teribil :)) Unde gasesti tu vacuta Joiana, unde plantezi tu toate chestiile? Din cum povestesti zici ca esti mereu in mijlocul gradinii :)) Which is not bad, not bad at all ;)
    In alta ordine de idei, legat de problemele astea (nu, io nu le am) stiu de la o tanti ca prunele uscate inmuiate in apa (sau lapte?!?) is ok.

    RăspundețiȘtergere
  4. wow, fetelor cate am aflat de la voi. Sunteti grozave!! @Diana, nu stiam de taratele de psylium :)) unde se gasesc? caci as vrea sa le incerc :))

    @Andra pe vacuta Joiana o gasesc in grajd la prietena bunicii mele :)) si da mai tot timpul il petrec prin gradina plina de legume si zarzavat cand sunt la bunici :d

    RăspundețiȘtergere
  5. Aluculesei Brindusa13 august 2011 la 23:16

    Eu consum dar nu pentru ceva anume,ca nu am probleme cu tranzitul ci doar asa fiindca e sanatos sa consum fibre!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bine faci, caci este recomandat sa mancam zilnic fibre :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Taratele de psyilium se gasesc in orice farmacie naturista. Eu am luat 500 gr cu 9,5 lei. Semintele de in se gasesc si la supermarket, sunt in jur de 2-3 lei. Poti sa le macini daca vrei si sa-ti faci un amestec din cele doua. De fapt, cam astea sunt ingredientele principale si la Colonhelp, doar ca iesi mult mai ieftin sa ti-l faci singurica :)

    RăspundețiȘtergere
  8. In urmatoarele zile voi merge sa caut tarate de psylium :D ....multumesc mult pentru sfaturile primite de la voi.

    RăspundețiȘtergere
  9. FFFFFF bune si semintele de psylium si taratele de ovaz . Le recomand! Cand ajung acasa (acum sunt la servici :D) va scriu o reteta pt mic dejun pe baza de psylium si lapte de migdale sau susan (pe genul "gatit fara foc"), nu stiu cantitatile pe de rost si nu vreau sa va induc in eroare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Andreea iti asteptam reteta; cu amanunte te rugam ;;)

    RăspundețiȘtergere
  11. am revenit cu mic dejunul sanatos:
    - 1 cana migdale + 2 de apa (cantitatea dublu)- se lasa de seara pana dimineata
    - a duoa zi se mixeaza compozitia si se strecoara
    - in laptele rezultat se pune psylium + praf de roscove (cacao naturala-se gaseste la plafar in functie de culoare-mai ciocoalatiu mai mult etc)- psylium -aproximativ 6 lg - 6,5 linguri + curmale taiate marunt sau caise confiate sau nuca (in functie de preferinte)-maruntite
    - se adauga si mire dupa gust- 1 -2 linguri sau mai multe daca preferati mai dulce
    - se toarta in tavite (ca de tarta, sau cele din aluminiu mici de copt) si se lasa la rece pana ce psyliumul absoarbe laptele

    La fel si cu lapte de susan in loc de migdale- nu uitati se strecoara f bine!

    Pofta buna! Daca mai aveti intrebari ...:D

    RăspundețiȘtergere
  12. stii cine mananca terci?
    tu si cu leguma mea preferata
    :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  13. @Andreea, am sa incerc reteta ta ;) mersic

    @mariuz, care leguma? :-p

    RăspundețiȘtergere