miercuri, 10 august 2011

Zacusca de vinete

Omul harnic muncitor de paine nu duce dor. Ieri de dimineata am fost la piata si am umplut portbagajul masinii unui prieten cu vinete, ardei, rosii, ceapa, 2 l ulei ca sa fac zacusca de vinete.  Dupa reteta unei vecine din 7 vinete de marime mijlocie si mare, 6 ardei grasi si 20 de gogosari am umplut 18 borcane cu zacusca. Am copt legumele si le-am curatit. Vinetele le-am lasat sa se scurga pe un fund de zeama lor amara. Am tocat bine totul. Am prajit 1 kg ceapa in 2 pahare de ulei . Restul legumelor le-am adaugat peste ceapa si le-am acoperit cu bulion.

 
Le-am lasat la foc ( pe aragaz ) pana ce toata apa a scazut si se vede numai uleiul. Amestecul cald l-am pus in borcane mici dupa care le-am inchis ermetic, am infasurat fiecare borcan in ziar si le-am asezat intr-un ceaun la bai - maren (am adaugat apa calda si rece care trebuie sa depaseasca capacul borcanelor). Timp de 75 minute le-am lasat in gradina pe pirostrii sa fiarba. 


Dupa ce au fiert am oprit  focul si am lasat totul asa cum este pana cand borcanele s-au racit. Scoase cu grija din ceaun le-am depozitat in pivnita. Dar fiecare bordei cu al sau obicei de aceea va intreb: 

Care este reteta pe care o faceti voi pentru zacusca de vinete?





17 comentarii:

  1. Aluculesei Brindusa10 august 2011, 18:08

    Este super buna zacusca ta iubita ,am furat reteta si astept sa imi trimiti si mie o portie sa vad cit e de gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Brandusa. Spor la scris :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmm..pare buna asa, vazuta in borcane gata si nu creca e complicat deloc :) O sa fac si eu dupa 22 august :) Dar nu 18 borcane :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @adriana acum mananc zacusca pe paine si ma gandesc la tine :))

    @Andra cate borcane vrei sa faci? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai nu prea am borcane ca s-o luam asa :)) vreo 5 ma gandeam. Prima oara de experiment :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu cred ca pana la iarna mai fac o serie :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Si frumoasa,si desteapta,acum si gospodina ce sa mai...amu e musai sa te si mariti;))

    RăspundețiȘtergere
  8. Imbuzan Andreea11 august 2011, 08:40

    Soacra mea o face afara pe foc de lemne si o fierbe foarte mult, pana devine o pasta, este excelenta, in viitorul apropiat imi propun sa invat si eu reteta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesant daca spui ca o fierbe foarte mult. Am citit ca intre 75 - 100 min se lasa pe foc depinde ce borcan ai ( mare/mic )....Daca aflii reteta te rog sa ``mi-o imprumuti`` si mie :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Imbuzan Andreea11 august 2011, 08:59

    Cu siguranta o fierbe mai multe ore, asa face an de an, de aceea toate legumele se fac pasta, merita incercat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Trimite si mie un borcan sa vad cum e. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca iti trimit un borcan o sa il ceri si pe al doilea apoi ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Am facut si eu zacusca de vinete. (A se citi "mama a facut") Nu stiu exact reteta, dar stiu cel mai important ingredient: mult drag. Urmeaza sa facem si zacusca de ciuperci. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. eu iau de la mama sau de la matusa-mea, si nu prea multa, pentru ca doar eu mananc. in schimb salata de vinete mananca tot clanul. atunci sa vezi bataie de linguri :))

    RăspundețiȘtergere
  15. La mine in familie e bataie pe zacusca :))

    RăspundețiȘtergere