Omul harnic muncitor de paine nu duce dor. Ieri de dimineata am fost la piata si am umplut portbagajul masinii unui prieten cu vinete, ardei, rosii, ceapa, 2 l ulei ca sa fac zacusca de vinete. Dupa reteta unei vecine din 7 vinete de marime mijlocie si mare, 6 ardei grasi si 20 de gogosari am umplut 18 borcane cu zacusca. Am copt legumele si le-am curatit. Vinetele le-am lasat sa se scurga pe un fund de zeama lor amara. Am tocat bine totul. Am prajit 1 kg ceapa in 2 pahare de ulei . Restul legumelor le-am adaugat peste ceapa si le-am acoperit cu bulion.
Le-am lasat la foc ( pe aragaz ) pana ce toata apa a scazut si se vede numai uleiul. Amestecul cald l-am pus in borcane mici dupa care le-am inchis ermetic, am infasurat fiecare borcan in ziar si le-am asezat intr-un ceaun la bai - maren (am adaugat apa calda si rece care trebuie sa depaseasca capacul borcanelor). Timp de 75 minute le-am lasat in gradina pe pirostrii sa fiarba.
Dupa ce au fiert am oprit focul si am lasat totul asa cum este pana cand borcanele s-au racit. Scoase cu grija din ceaun le-am depozitat in pivnita. Dar fiecare bordei cu al sau obicei de aceea va intreb:
Care este reteta pe care o faceti voi pentru zacusca de vinete?
Este super buna zacusca ta iubita ,am furat reteta si astept sa imi trimiti si mie o portie sa vad cit e de gustoasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc Brandusa. Spor la scris :))
RăspundețiȘtergere:)) si eu vreauuuuuu.....
RăspundețiȘtergereHmm..pare buna asa, vazuta in borcane gata si nu creca e complicat deloc :) O sa fac si eu dupa 22 august :) Dar nu 18 borcane :)
RăspundețiȘtergere@adriana acum mananc zacusca pe paine si ma gandesc la tine :))
RăspundețiȘtergere@Andra cate borcane vrei sa faci? :))
Pai nu prea am borcane ca s-o luam asa :)) vreo 5 ma gandeam. Prima oara de experiment :)
RăspundețiȘtergereSi eu cred ca pana la iarna mai fac o serie :))
RăspundețiȘtergereSi frumoasa,si desteapta,acum si gospodina ce sa mai...amu e musai sa te si mariti;))
RăspundețiȘtergere=)) =)) =))
RăspundețiȘtergereSoacra mea o face afara pe foc de lemne si o fierbe foarte mult, pana devine o pasta, este excelenta, in viitorul apropiat imi propun sa invat si eu reteta!
RăspundețiȘtergereInteresant daca spui ca o fierbe foarte mult. Am citit ca intre 75 - 100 min se lasa pe foc depinde ce borcan ai ( mare/mic )....Daca aflii reteta te rog sa ``mi-o imprumuti`` si mie :))
RăspundețiȘtergereCu siguranta o fierbe mai multe ore, asa face an de an, de aceea toate legumele se fac pasta, merita incercat!
RăspundețiȘtergereTrimite si mie un borcan sa vad cum e. :)
RăspundețiȘtergereDaca iti trimit un borcan o sa il ceri si pe al doilea apoi ;)
RăspundețiȘtergereAm facut si eu zacusca de vinete. (A se citi "mama a facut") Nu stiu exact reteta, dar stiu cel mai important ingredient: mult drag. Urmeaza sa facem si zacusca de ciuperci. :)
RăspundețiȘtergereeu iau de la mama sau de la matusa-mea, si nu prea multa, pentru ca doar eu mananc. in schimb salata de vinete mananca tot clanul. atunci sa vezi bataie de linguri :))
RăspundețiȘtergereLa mine in familie e bataie pe zacusca :))
RăspundețiȘtergere