sâmbătă, 16 iulie 2011

Casa domneasca de la Brebu

Impreuna cu trei prieteni am vizitat astazi Casa Domneasca din comuna bunicilor mei. Muzeul este construit in timpul domniei lui Matei Basarab si continuat de Constantin Brancoveanu inca din anul 1689 ( asa ne-a spus muzeograful). 52 de localnici au ajutat la construirea si terminarea manastirii Brebu. Intrarea in incinta complexului arthitectural se face pe sub clopotnita. Clopotnita este o constructie masiva din caramida aparenta care totalizeaza inaltimea de 27 metri.

  
Complexul istoric de la Brebu este asemanator palatelor brancovenesti ce au avut numai rosturi gospodaresti cu pridvoare pentru odihna ci si cu rosturi militare. Zidurile inconjuratoare au fost totodata si ziduri de aparare cu metereze si poduri de straja. O usa dubla de stejar masiv duce in marile pivnite ale muzeului. Cand ii intrii in pivnita un fior te cuprinde trimitandu-te in epoca lui Brancoveanu iar imaginatia iti fuge spre intamplarile din nuvela lui Costache Negruzzi.

Nu lipsesc piesele de arta plastica si arta decorativa: icoane vechi, vesminte, costume boieresti cusute cu fir de aur si argint, podoabe si bijuterii de epoca. Va recomand sa vizitati  Casa Domneasca din comuna Brebu judetul Prahova.




2 comentarii: