marți, 13 decembrie 2011

Lana vs Bumbac

In urma comentariilor voastre primite pe facebook si pe blog nu mi-a fost foarte clar ce sosete sa incalt mai bine: de lana sau de bumbac? Ambele materiale au punctele lor forte si functioneaza bine in anumite conditii. In acest post voi arata cateva diferente intre sosetele de lana si bumbac.(si va rog sa ma corectati daca gresesc)

* Pretul: Sosetele de lana costa un ban mai mult in comparatie cu sosetele de bumbac. Puteti achizitiona 6 perechi de bumbac cu 25 Ron, in timp ce pentru o pereche buna de sosete de lana platiti mult mai mult. 
Temperatura: Sosetele de lana pastreaza picioarele calde in anotimpul rece, si reci in anotimpul cald. Acest lucru se datoreaza faptului ca sosetele de lana mentin picioarele uscate si le regleaza temperatura. Sosetele de bumbac nu prezinta nici un avantaj; daca este cald picioarele tale vor fi fierbinti si daca este frig picioarele vor fi reci.
* Mirosul: Lana te va ajuta sa scapi de mirosul din soseta. Asta pentru ca lana regleaza temperatura picioarelor tale, nu vor mai traspira si microbii nu vor mai aparea. Sosetele de bumbac nu ofera nici un astfel de beneficiu.
* Umezeala: Lana de oaie absoarbe foarte bine umezeala. Bumbacul absoarbe umezeala, dar mentine apa, piciorul ramane rece si te poti alege cu infectii.
* Protectie: Deoarece sosetele de lana sunt mai groase, ele ajuta la protectia picioarelor mai bine decat bumbacul.
* Greutate: Sosetele de lana sunt mai grele decat sosetele de bumbac si prin urmare pot atarna mai mult la cantar. Acest lucru poate sau nu sa fie in favoarea utilizatorului. Daca esti un alergator de ocazie nu este nevoie sa-ti cumperi sosete de lana. Dar daca esti un sportiv serios, sau iti petreci cel mai mult timp pe afara, alergi in aer liber, atunci trebuie sa incalti o pereche de sosete de lana.
* Neajunsuri: Sosetele de bumac absorb transpiratia si raman umede deoarece se usuca greu. Sosetele de lana nu absorb multa transpiratie si daca nu sunt stranse pe picior asigura o ventilatie naturala a acestuia.
* Caldura: Pentru ca sosetele de lana sunt mai groase de obicei decat cele de bumbac, acestea sunt si mai calduroase. Numai ca datorita tehnologiei avansate firul de lana poate fi tors foarte subtire, sosetele de lana numai sunt asa groase iar noi ne putem bucura de avantaje. 
* Calitate: Se spune ca pretul indica oarecum calitatea. Pe site-ul celor de la icebreaker pretul poate fi o confirmare a calitatii. 
Eu nu am asa sosete fine ca cele de pe site, lana pe care o tricotez eu are firul mai grosut, dar sunt super multumita de calitate. In opinia mea sosetele de lana sunt de o calitate mai buna decat cele de bumbac. Va invit sa ma contraziceti daca aveti argumente.

    8 comentarii:

    1. un singur cuvant am pentru asta ; Esclus !

      RăspundețiȘtergere
    2. vrei sa spui ca excluzi sosetele de lana? sau pe cele de bumbac; nu mi-a fost prea clar ce este exclus.

      RăspundețiȘtergere
    3. Draga Oana, eu zic sa excluzi pe viitor comentariile anonime pe blog. Cred ca la asta se refera anonimul nostru.

      RăspundețiȘtergere
    4. Poate suna ciudat dar eu port sosete de lana si vara cand merg la munte. Am invatat asta de la un alpinist.. atentie insa la vopsea. daca firele sunt vopsite pot irita pielea. In rest, e adevarat ca pretul te trimite clar la bumbac.

      RăspundețiȘtergere
    5. Eu as purta iarna sosete de lana numai ca nu-mi permite spatiul din cizme :D
      In bocanci sunt brici dar cred ca de cand ma stiu le-am purtat si cu o pereche de sosete mai subtiri, pe dedesubt, sa nu ma "irite" :)))) Nu mai retin cand am purtat ultima oara sosete de lana. Am unele in Sibiu, in dulap, facute de bunica :D
      Draga de tine, eu te felicit ca ai rabdare sa crosetezi asa ceva! Cred ca de la prima bucla, as arunca andrelele pe geam!

      RăspundețiȘtergere
    6. Problema la ciorapii de lina, cel putin la cei facuti in casa, este ca sint mai aspri si irita piciorul. Daca mergi mult pe munte e posibil sa-ti faca bataturi. Nu stiu cum sint echipamentele astea recente, ciorapi de lina din comert, fir subtire, chestii. Dar la aia facuti de bunica iti spun eu ce rezulta, ca am tot umblat pe munte cu piciorul in ciorap de lina si pe urma direct bocancul peste.

      RăspundețiȘtergere
    7. :))pe mine ma gadila lina groaznic:)):)):))

      asa ca mizez pe bumbac:D

      RăspundețiȘtergere
    8. Am luat si eu un tricou de la icebreaker. A fost destul de scump dar m-au convins calitatile descrise prin review-uri. Cineva l-a purtat 40 zile si 40 nopti. Am fost bucuros de asa recomandare, chiar daca nu intentionam sa il port atata vreme. Insa dupa un zbor de avion de 13 ore, cam lung cei drept, tricoul subtirel si placut la purtat de altfel, mirosea, sa nu zic mai rau ..la fel ca unul normal. Asa ca nu a meritat efortul ..
      Eticheta avea un cod unic sa vezi oaia merino tunsa special pentru tricoul meu! Cand am introdus codul pe siteul lor, am fost surpins sa vad doar ferma unde cresc oile. Deci eticheta a fost putin cam exagerata “meet the merino sheep that grew this”.

      RăspundețiȘtergere