luni, 12 decembrie 2011

Ciorapi de lana


De felul meu nu sunt mofturoasa ori fandosita iarna cand trebuie sa-mi apar picioarele de gerul iernii. Stiu ca trebuie sa am grija sa nu-mi inghete picioarele cand stau si astept tramvaiul care zaboveste, sau cand se mai intampla sa urc "Coasta Brebului" pe jos (daca nu ma credeti va astept la Brebu iarna cand sunt nameti mari si o sa va convingeti; atunci ce o sa mai rad eu de voi).  Sa nu iau in calcul si caruta de bani ce as fi nevoita sa o dau pe medicamente la farmacie. Asadar trebuie sa evit sa se intample astfel de lucruri in sezonul rece si zic sa incalt o pereche de ciorapi de lana pe piciorul gol. M-am hotarat sa imi fac singura sosetele de care am nevoie. O alta varianta ar fi fost sa imi cumpar ceva produse de la icebreaker dar cand am vazut preturi de 25 $ am renuntat instant. Mi s-a parut interesant ca au pe site optiunea "Trace your garment". Oare as vedea oaia de la care a fost colectata lana pentru sosetele mele? 

Asa ca bunica s-a oferit sa imi explice cum se tricoteaza sosetele. In prima faza, pentru a lucra la ciorapi, este nevoie de lana curata de oaie (am destula ca bunicii mei au crescut cateva oite) si 5 andrele de metal scurte si ascutite. Pe fiecare andrea infasuram firul care vine de la ghem pe aratatorul stang, firul de rezerva se prinde intre degetul mic si  inelar si se face cu el o bucla destul de larga pe degetul mare. Se prinde firul din afara buclei cu andreaua din mina dreapta si se trage prin bucla firul de pe degetul aratator sting. Se da drumul buclei si se strange ochiul pe andrea.  Cu firul de rezerva formam o noua bucla pe degetul cel mare si se procedeaza in acelasi fel montand 12 -13/14 ochiuri. Apoi se lucreaza la o manseta cand pe fata cand pe dos (mie nu-mi prea reuseste ochiul pe fata). Inca nu am ajuns la calcai dar am inteles ca nu e chiar atat de complicat si sper sa termin repede.


Cred ca voi mari productivitatea cumva ca sa ajung sa lucrez o pereche de ciorapi in numai o zi caci nu vreau sa ajung ca batranica din fotografie! :))

11 comentarii:

  1. Daca prinzi viteza prea mare la tricotat si te apuci sa vinzi sosete de lana sa-mi spui si mie, ca ti le cumpar (dar vreau neaparat sa vad oile de la care provine lana :p)

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii au gasit o solutie alternativa la ciorapii de lana (si ti se face si loc in tramvai) :))


    Se intalnesc intr-o zi Ion si Gheorghe in padure. Gheorghe avea un dihor viu in brate. Ion il intreaba:
    - Gheorghe, ce faci ma cu dihorul ala?
    - Pai iarna cand e frig il pun la picioare sa ma incalzesc
    - Da’ pute ma!
    - No, lasa ca se obisnuieste el.

    RăspundețiȘtergere
  3. Opinia mea este ca ciorapul de lana este soseta saracului.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Irinel gata facem targul; uite cei de la icebreaker ce servicii au :"The Icebreaker Baacode traceability programme lets you trace the merino wool in your garment right back to the source. You can see the living conditions of the sheep, meet the growers who raised them, and follow the production process through to the finished garment."; incerc si eu sa fac fata competitiei!

    RăspundețiȘtergere
  5. eu stiu sa impletesc sosete:))...mai nou impletesc totosi:D

    RăspundețiȘtergere
  6. Nimic mai bun la o plimbare in frig ca o pereche de ciorapi de lina seriosi. Iar daca sunt "hand-made" atunci e si mai bine. :-)
    Cit despre tine, Anonimule care nu meriti niciun raspuns, nu ti-au inghetat picioarele niciodata?

    RăspundețiȘtergere
  7. Am incercat si eu " in tinerete " sa fac niste ciorapi cu andrelele dar nu prea eram indemanatica ....prefer sa-i cumpar gata facuti .

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu stiu sa impletesc,da ne impletea bunica ciorapi cand eram mici

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am ajuns la postul asta cautand... sosete de lana! mi-am cumparat toate variantele posibile ca sa nu-mi mai degere 'pufuletii' dar toate dau cu rest... aseara am batut magazinele sperand sa gasesc o pereche din lana 'a la bunica' - nimic! de tricotat, stiu ceva, dar nu suficient asa ca multam de post~s-a notat... astept si textul pentru calcaie...
    pana atunci, un mare MULTUMESC!
    p.s. dc te apuci serios de vandut, let us know! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu mare drag. Iti pot face o pereche daca vrei...nu ezita sa-mi scrii la onutao@gmail.com pentru detalii :)

    RăspundețiȘtergere